Mediation bij scheiding

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Scheiden is een lang en moeilijk proces waarbij emoties hoog op kunnen lopen. Waar jullie vroeger nog dezelfde belangen hadden, kunnen deze opeens volkomen tegengesteld lijken. Dit maakt het moeilijk om samen tot goede afspraken te komen. Steeds vaker wordt daarom gekozen voor mediation bij een echtscheiding.

Wat doe ik als scheidingsmediator?
Bij scheidingsmediation zijn de wensen van beide partijen van belang. Als mediator begeleid ik de gesprekken en zorg ik ervoor dat de onderlinge communicatie verbetert. Samen bespreken we ieders wensen en bekijken we hoe jullie de toekomst als ex-partners zo goed mogelijk in kunnen vullen. Dankzij mediation kunnen goede afspraken worden gemaakt waar jullie beiden achter staan. De duur van de mediation is afhankelijk van de wensen en met name ook de complexiteit van de situatie. Gemiddeld zijn er 3 tot 5 afspraken nodig van 1 à 2 uur. 
 


Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, biedt mediation veel voordelen. Omdat je na de scheiding aan elkaar verbonden zult blijven door de kinderen, is het van groot belang dat jullie nog samen door één deur kunnen. Dit is ook voor de kinderen het beste. Mediation zorgt ervoor dat jullie met elkaar in gesprek gaan én blijven en dat er duurzame afspraken kunnen worden gemaakt. 
Lees meer over de voordelen van mediation
 

Hulp bij praktische zaken
Naast het emotionele deel, kun je bij mij ook terecht voor de praktische zaken die bij een scheiding komen kijken. Er moet natuurlijk veel geregeld worden, zeker wanneer jullie kinderen hebben. Ik kan onder andere helpen met het opstellen van een ouderschapsplan, het berekenen van de alimentatie en het verdelen van de inboedel en andere bezittingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de woning? En hoe zit het met het opgebouwde pensioen? Ik zal erop toezien dat alle belangrijke zaken worden besproken.

Afspraken vastleggen
Wanneer jullie het eens zijn over alle afspraken en we hebben deze op papier gezet, dan is dat het echtscheidingsconvenant. Samen hebben jullie de toekomst als ex-partners vormgegeven. Het verzoekschrift voor de scheiding gaat samen met dit convenant naar de rechtbank. De rechter neemt deze afspraken over en zal het convenant officieel bekrachtigen.

Wat als er geen conflict is?
Het kan natuurlijk zo zijn dat er geen sprake is van een conflict en dat jullie het al eens zijn met elkaar over de afspraken die gemaakt moeten worden. Veel cliënten vinden het dan alsnog prettig wanneer iemand hen door het hele scheidingsproces heen leidt. Als mediator zorg ik ervoor dat er niets vergeten wordt en uiteindelijk alles goed op papier staat. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Waar nodig kan externe deskundigheid worden ingeschakeld.

Graag nodig ik jullie uit voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Jullie kunnen daarna op jullie gemak beslissen of jullie mij als mediator willen inschakelen.