Scheidende ouders

Bij een scheiding gaan jullie als partners uit elkaar en als co-ouders verder. Deze overgang is ingrijpend voor jullie, maar zeker ook voor de kinderen. De impact van de scheiding op een kind wordt vaak onderschat. Het is belangrijk dat jullie als ouders goed met elkaar in contact blijven en dat de kinderen zien dat jullie nog steeds samen beslissingen kunnen nemen. Als mediator kan ik hierbij helpen.
Een aantal belangrijke zaken over scheiden met kinderen op een rijtje:

Communiceer met uw kinderen, ook voor de scheiding
Niet alleen de scheiding zelf, maar ook de periode ervoor, is voor kinderen erg moeilijk. Zij voelen vaak al aan dat het niet goed gaat tussen de ouders en lijden onder de ruzies. Zeker als deze openlijk worden gevoerd. Deze periode - gaan jullie scheiden of niet? - maakt kinderen erg onzeker omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Probeer ook in deze moeilijke tijd voldoende aandacht te geven aan de kinderen en eerlijk te zijn over wat er speelt.

Wacht niet met vertellen
Wanneer jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan, komt het moment dat jullie het aan de kinderen moeten vertellen. Dit is moeilijk, deze pijn wil je jullie kinderen natuurlijk liever besparen. Kinderen hebben echter behoefte aan duidelijkheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Vertel het daarom het liefst zo snel mogelijk. Meer weten over hoe dit aan te pakken?
Lees dan hier verder: Hoe vertel je het de kinderen?

Maak de scheiding bespreekbaar
Voor de acceptatie en verwerking van de scheiding is het belangrijk dat kinderen hun gevoelens kunnen en mogen uiten. Kinderen willen graag dat er naar ze geluisterd wordt en dat je rekening houdt met ze. Dat hoeft niet tot in detail. Het verschilt per kind, karakter, leeftijd en situatie wat je wel en niet kunt bespreken. Die grenzen weten is best lastig, zeker wanneer je zelf emotioneel bent.
Hierin bied ik graag begeleiding. 
Want het is altijd goed om er af en toe samen over te praten, zodat jouw kind weet dat zijn of haar gevoelens ertoe doen en dat de scheiding een bespreekbaar onderwerp is.

Begeleiding
Daarnaast kan het prettig zijn voor de kinderen om een keer met een onafhankelijk persoon over de scheiding te praten. Ze kunnen dan vrijuit vertellen over hoe ze de scheiding ervaren en aangeven wat zij zelf belangrijk vinden, zonder in een loyaliteitsconflict te komen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kan ik een gesprek met hem of haar aangaan. Willen jullie hier meer over weten? Neem dan contact met mij op via info@yvonnevandecruijs.nl of via het contactformulier. Wanneer er meer specialistische begeleiding nodig is voor het kind of het gezin kan ik jullie doorverwijzen naar een deskundige.